20 de març, 2013

Crònica d'un matí molt intens...

"Educar en temps convulsos; sobre ètica i treball en equip." Conferència  de la Doctora en Filosofia Begoña Román 


El matí del divendres 15 de març va ser un matí veritablement intens. L'auditori de Can Fabra es va omplir d'idees enriquidores i d'emocions diverses que van arribar molt a fons a totes les persones que omplirem la sala....


Les membres de la Secretaria Tècnica reben a les assistents.




L'acte va començar, malauradament, amb una mala notícia: L'Àngels Rabadà ens va comunicar la mort, desprès d'una llarga malaltia, de l'Anna Domènech.

Directora durant molts anys de l'escola bressol "El Palomar" i en l'actualitat de l'escola bressol "La Filadora", l'Anna Domènech és una persona a qui  recordem pel seu immens compromís, tan en les tasques educatives que li eren pròpies per vocació,  com per la seva participació en moltes i diverses campanyes culturals...

Vam voler, doncs, dedicar-li l'acte....

Àngels Rabadà en el moment de comunicar la trista notícia.


El matí començava amb un regust amarg...

La doctora Marta Quixano, cap de pediatria del Centre d'Atenció Primaria de Sant Andreu  va fer una breu presentació de l'acte i va donar la paraula a Pilar Lleonart,  Cap de Projectes de la Direcció de Serveis a les Persones del Districte de Sant Andreu (Ajuntament de Barcelona), que va fer la presentació de la Doctora en filosofia Begoña Román.



La doctora Marta de Quixano presentant l'acte

El talent de la Doctora Román, acreditat en el seu magnífic currículum i les seves moltes publicacions ( a les que dedicarem un proper article), va quedar de sobra demostrat en una intervenció brillant i engrescadora.

Sota el títol  "Educar en temps convulsos; sobre ètica i treball en equip". La Doctora Romàn va desgranar la seva intervenció en tres parts:

  • Com afrontar l'educació en els temps de canvis inquietants que estem vivint i amb la complexitat que comporten.

    Després de fer una mirada del concepte "educar" i  la seva relació amb l'empoderament  dels infants en  la construcció de la pròpia personalitat, Begoña Román va fer una brillant defensa de la necessitat de tornar a construir un "nosaltres" que ens ajudi a compartir els reptes que aquest procés comporta.
    Va defensar la necessitat de la construcció de xarxes entre els diversos professionals com a eina per a afrontar aquesta complexitat sense perdre de vista els objectius comuns.
  • La necessitat de l'ètica com a instrument d'aquest "nosaltres".

    Una ètica que es construeix a partir de la reflexió conjunta sobre els "perquè" profunds de la nostra feina. A partir d'intentar que la quotidianitat, el dia  a dia i "l'anar fent" no ens facin oblidar els objectius més ambiciosos del nostre treball.

    Una ètica que per força s'ha de pensar, construir i aplicar en comú per tal  que esdevingui realment útil a la comunitat.
  • La importància del treball en equip per a construir aquesta ètica útil.
    Des de la diversitat és fonamental construir equips que portin la iniciativa en aquesta tasca de pensar les diverses professions a partir d'objectius comuns.
 Desprès de la conferència va tenir lloc un debat molt intens sobre els diferents conceptes que s'havien tractat.

Evidentment, la conferència va donar molt més de si que el que permet explicar aquesta breu crònica. És per això que, properament, us oferirem la conferència sencera en vídeo.

No us la perdeu!




Begoña Román i Pilar Lleonart durant la conferència

Aquest acte ha estat organitzat per la Xarxa d'Atenció a la Petita Infància de Sant Andreu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada