13 d’abril, 2015

Xerrada-Col·loqui: Bon tracte i alimentació

A l’ambulatori de Casernes a Sant Andreu (Barcelona) el 12 de març es va fer la xerrada-col·loqui “Bon tracte i alimentació” Ens vam reunir 23 persones, algunes mares amb els seus fills i un pare. I la infermera pediàtrica que també fa l’atenció comunitària, Xuss Galeote; logopeda del CDIAP Rella, Natuca Vázquez i psicòloga del CDIAP Rella, Marga Patino. La difusió, pel que van comentar, s’havia fet principalment per les escoles bressol, per correu electrònic “gencat” i el “boca a boca”.
El tema a tractar era l’alimentació, com un acte social que ha de ser molt dinàmic. Respectant els ritmes personal s i evolució del nen. Ajudar a interpretar-ajustar les actuacions i conductes dels infants en el moment dels àpats. Fomentar mitjançant l’acte de menjar l’autonomia del nen. Observar i tolerar com el nen amb l’alimentació expressa la seva independència. La importància d’aportar estabilitat, confiança i flexibilitat a l’hora dels àpats. Estimular el desenvolupament neuromotor i sensorial per afavorir que els nadons assoleixin les funcions orgàniques (succió, deglució, respiració i masticació) que desenvoluparan un adequat creixement oro facial. Factors que intervenen en que l’alimentació sigui un problema.

La xerrada-col·loqui s’ha portat a terme en un ambient dinàmic i participatiu. Les qüestions més freqüents ha sigut “el meu fill no vol menjar...” , el rebuig a alguns aliments (fruita, peix, llet). La lactància materna (pit com aliment o pit xumet). El pas de l’alletament matern al sòlid. Com fer un bon “trànsit” en el deslletament alhora de retornar al mon laboral. Tema del xumet, tema límits.
A l'espai recursos per a mares i pares d'aquest blog, trobareu una guia amb recomanacions per a l'alimentació a la petita infància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada